17 hours ago

15/1/18 @ Jam 0130

Bilik gerakan kecemasan BSMM telah menerima satu panggilan tugas khas untuk menyokong pasukan SAR di Gunung Nuang, Hulu Langat.

1 x Ambulans dan 2 x anggota AMA berserta 2 x anggota RDS telah dikerah ke lokasi bagi menyokong operasi SAR.

Pada jam 0600 jenazah mangsa telah dikeluarkan dari Gunung Nuang oleh pasukan Penyelamat dari STORM, JBPM, MOSAR & APM.

BSMM telah merawat seramai 09 anggota penyelamat yang mengalami kecederaan ringan semasa operasi menyelamat.

Jam 0645 arahan Stand Down telah dikeluarkan oleh pihak JBPM selepas semua anggota berjaya sampai di PKOB Pangsu.
... See MoreSee Less

2 days ago

13 Januari 2018 Kuala Lumpur
Jam 0915 jalan mahameru dari Pusat Bandar mnghala ke Sg Besi ( depan istana lama ),krew ambulans dalam perjalanan pulang dari selesai kes dan telah menjumpai satu lagi kes kemalangan berhampiran dengan Ibu Pejabat Kebangsaan Bulan Sabit Merah Malaysia. Mangsa didapati mengalami LOC ( lost of concusinous ) dan trauma berikutan kejadian tersebut,setelah diperiksa lanjut mangsa tiada mengalami sebarang kecederaan yang serius.
... See MoreSee Less

3 days ago

Tahniah BSMM Negeri Kelantan kerana berjaya menjalankan Program Pasukan Berteraskan Masyarakat.

_________________________________________

Congratulation MRCS Kelantan State in doing Community Based Team Programe.

#pbsmm
#mrcs
#sibat
#cbat
... See MoreSee Less

13 januari 2018 - Tumpat, satu latihan pasukan siap siaga bencana berteraskan masyarakat di Kg. Bendang Pak Yong telah diadakan dengan jayanya. Seramai 56 orang peserta terdiri dari jkk Kg. Bendang Pa...

6 days ago

10 Januari 2018 Kuala Lumpur

Terima panggilan kecemasan kemalangan jalan raya dari MECC HKL pada jam 2355, melibatkan kereta terbabas. Diberitahu mangsa masih tersepit di dalam kenderaan dan pihak BOMBA dalam perjalanan.

Sampai dilokasi didapati pihak BOMBA sedang berusaha mengeluarkan mangsa yang tersepit dan mangsa masih bernafas. Dalam beberapa minit denyutan nadi menurun dan tiada nadi,krew ambulans terus melakukan CPR ( cardio pulmonary resusitation ) dalam keadaan mangsa masih tersepit dalam kenderaan. Mangsa dipasang AED ( automated external divice ) untuk mengetahui keadaan mangsa.

#mers999
#BSMM
#MECCHKL
#BOMBA
#BOMBAHANGTUAH
#PDRM
... See MoreSee Less

7 days ago

10 Januari 2018 Kuala Lumpur

Sekitar jam 0800 pagi,terima panggilan dari orang awam terdapat kemalangan di Jalan Mahameru hadapan Istana Lama menghala sg besi.
Setelah diperiksa mangsa hanya mengalami luka terbuka ( laceration wound ) di belakang kepala.Namun mangsa tidak sedarkan diri ( LOC ) dan dalam keadaan restless.Mangsa dibawa ke HKL ( Hospital Kuala Lumpur ) dan di masukkan di zon merah ( resus ).

Credit : Qaseh Nafeesa
#mers999
#BSMM
... See MoreSee Less

1 week ago

08 Januari 2018 Kuala Lumpur

Terima panggilan jam 2210 dari MECC HKL,terdapat mangsa sesak nafas di jalan pudu hadapan UOB bank. Setelah diperiksa terdapat kesan bengkak di bahagian leher mangsa yang telah ada 5 hari menurut beliau.Mangsa di bawa ke Hospital Kuala Lumpur ( HKL ).Mangsa di masukkan di zon Amber mengikut triage dari MA yang bertugas di hadapan.
... See MoreSee Less

2 weeks ago

06 Januari 2018 Ampang, Selangor

Hotspot Ulu Klang, terima panggilan dari MECC ampang melalui GIRN (Goverment Integrated Radio Network) pada jam 0841 melaporkan terdapat mangsa jatuh dari tempat tinggi.Ambulans BSMM terus kelokasi di kampung Kuala Ampang.
Sampai dilokasi, mendapati mangsa seorang warga Indonesia berusia 40'an telah terjatuh dari ketinggian tingkat 1. Kecederaan mangsa melibatkan kecederaan pada bahagian kepala, ENT Bleeding (Ear Nose Throat), luka terkoyak di kening kiri dan mengadu sakit belakang. Setelah diperiksa tiada tanda tanda mangsa mengalami masalah tulang belakang (spinal injury).
Mangsa dipasang dengan "cervical collar" dan "spinal board" bagi mengelakkan kecederaan yang lebih teruk.
... See MoreSee Less

2 weeks ago

4 Januari 2018 KUALA LUMPUR ,

HOTSPOT LDP krew BSMM menerima panggilan kecemasan dari MECC HKL pada jam 2219 , seorang mangsa telah mengelar tangannya sendiri. Bantuan awal telah diberikan untuk menstabilkan pesakit yang dalam keadaan lemah akibat kehilangan banyak darah. Pesakit dikejarkan ke HKL bersama iringan MPV PDRM.

#HOTSPOTLDP
#BSMM
#mers999
#PDRM
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Floods hits three districts in Johor. ... See MoreSee Less

JOHOR BARU: The first day of the New Year brought flash floods to three districts in Johor, forcing 188 people to seek shelter at relief centres here.

3 weeks ago

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Untuk makluman mana sahabat @ kenalan yang mengenali Insp. Mohd Nor B. Ali beliau baru sahaja menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Ampang sekitar jam 4 petang.

Salam takziah daripada BSMM. Beliau merupakan Sukarelawan BSMM yang komited dan merupakan Jurulatih kepada Skuad Gerak Cepat (RDS) BSMM. Jasa dan pengorbanan beliau terhadap BSMM tidak akan dilupakan.

Semoga dicucuri rahmat keatasnya & ditempatkan dikalangan hamba yang beriman, insya-Allah.

Al-Fatihah

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1709808919083108&id=157973490933333
... See MoreSee Less

3 weeks ago

25/12/17 Jam 1215 Kuala Lumpur.

Lokasi Chin Woo swimming pool, jalan hang jebat
Kes : seorang lelaki bangsa cina lemas.. Krew ambulans BSMM dapat panggilan dari MERS999 dan terus ke lokasi kejadian.
Smpai di lokasi mangsa tidak sedar kan diri ( no pulse no breathing) terus buat CPR selama 10-15 minit, mangsa ada nadi dan nafas kembali, OPA ( oropharyngeal airway ) dan mengiringkan mangsa terus hantar ke HKL..
Dlm perjalanan ke HKL krew berhubung dengan RC control untuk memaklumkan keadaan mangsa, RC control memaklumkn terus ke CDC (call depatment centre) supaya zon merah (resus) standby untuk ambil alih mangsa tersebut.Sampai di ED HKL mangsa diserahkan kepada petugas zon merah, setelah 15 minit mangsa telah dapat diselamatkan...

#MERS999
#BSMM
#lifeguards
... See MoreSee Less

4 weeks ago

20 Disember 17 Kuala Lumpur

Jam 1400 - BSMM telah menerima satu panggilan kecemasan mengenai satu kemalangan jalan raya yg melibatkan sebuah kereta terbabas di Jalan Maharajalela menghala Jalan Loke Yew. 1 ambulans telah dikerahkan.

Petugas mendapati 1 mangsa yg terlibat. Mangsa sedar dan mengalami kesakitan di bahagian tulang belakang akibat rempuhan susulan keretanya terbabas. Setelah diperiksa mangsa di keluarkan dari kenderaan dengan bantuan dari Pasukan kecemasan ITIS DBKL.

Mangsa dihantar ke HKL utk rawatan lanjutan.

#BSMM
#MERS999
#ITISDBKL
... See MoreSee Less

4 weeks ago

20 Disember 2017 HotSpot LDP

Terima panggilan dari MECC HKL jam 1507 terdapat panggilan kemalangan di LebuhRaya KESAS susur kinrara melibatkan 3 orang mangsa.

Setelah sampai di lokasi, 1 mangsa telah di bawa dengan kenderaan EMRS BOMBA dan 1 lg mangsa telah tiada tanda tanda kehidupan pada mangsa. Kes dimaklumkan kepada MECC dan mendapatkan pengesahan dari pihak petugas di MECC.Mayat diserahkan kepada pihak PDRM untuk siasatan lanjut.Menjadikan hanya terdapat 2 mangsa di tempat kejadian melibatkan 2 buah kenderaan

#BSMM
#HOTSPOTLDP
#MECC
#PDRM
#BOMBA
#MERS999
... See MoreSee Less

1 month ago

Malaysian Red Crescent shared their photo — feeling excited. ... See MoreSee Less

Malaysian Red Crescent Ambulance Medical Team The ambulance service is about getting patients to where they need to be cared for in emergency and non-emergency situations. Ambulance service staff pr...

1 month ago

Congratulations to our Sister National Society Indonesian Red Cross for having successfully establish a Red Cross law in your Parliament!!! May you continue to grow stronger and reach further in your humanitarian endeavors both domestic and abroad!!!
Tahniah kepada Persatuan Saudara kita iaitu PALANG MERAH INDONESIA kerana berjaya menubuhkan Rang Undang-Undang (RUU) Kepalangmerahan dalam parlimen negara. Semoga anda terus berusaha untuk bertambah giat dan mencapai lebih ramai dalam usaha kemanusiaan dalam negara dan luar negara!!!
... See MoreSee Less

1 month ago

—————————————
Cerita Anda Penting

Hantarkan cerita anda berserta dengan gambar bersesuaian untuk peluang menjadi sebahagian daripada Buku MRCS Ulang Tahun ke-70!

Kami sedang mencari di seluruh negara untuk cerita dan imej terbaik dari Sukarelawan MRCS untuk mendokumenkan apa yang anda lakukan, dan memberi inspirasi kepada negara dengan cerita mengenai dedikasi anda kepada masyarakat. MRCS tidak dapat melaksanakan semua yang dicapai setakat ini tanpa sokongan anda, jadi kami ingin memastikan kerja yang anda lakukan dan kesan yang anda buat diwakili dalam Buku MRCS Ulang Tahun ke-70 kami.

Inilah yang perlu anda lakukan:

1. Ikuti pautan ini dan isikan borang dengan seberapa banyak yang mungkin https://goo.gl/forms/IAlhUN64dTmxCKyF2
2. Hantar sehingga 10 gambar aksi kerja anda
3. Pastikan butiran hubungan anda betul dan kami akan berhubung untuk memberitahu anda jika cerita anda akan dipaparkan.

Pautan akan dibuka sehingga pukul 12 malam pada 22hb Disember 2017. Kami akan mengumumkna keputusan pada awal 2018.

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK UNTUK SEMUA YANG ANDA TELAH LAKSANAKAN DAN KITA MENUNGGU DAPAT MENDENGAR SEMUA CERITA ANDA.

—————————————

YOUR STORY MATTERS

Tell us your story and send in your photos and you could be featured in the MRCS 70th Anniversary book!

We’re running a nationwide search for the best stories and images of MRCS Volunteers in action to document what you do, and inspire the nation with stories of your dedication to the community. MRCS would not be able to do all the things we can without your support, so we want to make sure the work you do and the impact you’ve made is represented in our 70th Anniversary book.

Here’s what you need to do:

1. Follow this link and fill out the form with as much detail as possible
https://goo.gl/forms/3rohlav7kuavxqi63
2. Submit up to 10 photographs of your work in action
3. Make sure your contact details are correct and we’ll be in touch to let you know if your story will be featured.

The link will be open until 12pm midnight on 22nd December. And we’ll announce the stories we’ll feature early in 2018.

Feel free to ask questions and share this post if you know anyone who has a story to tell about their experience with MRCS.

THANK YOU SO MUCH FOR EVERYTHING YOU DO AND WE CAN’T WAIT TO HEAR ALL YOUR STORIES.
____________________________

Sila share kepada semua rakan-rakan PBSMM anda.........

Share with all your MRCS friends.....
... See MoreSee Less

1 month ago

Participants from the 1st International Youth Enlightenment Camp in Sibu Sarawak experiences the hearts to mind approach of Youth as Agents of Behavioural Change (YABC).
#yabc
#rcrcyouth
#youthonthemove
#doingmoredoingbetterreachingfurther
... See MoreSee Less

1 month ago

8 Disember 2017 Kuala Lumpur

Pasukan Ambulans BSMM telah menerima panggilan pada jam 2120H, kes mangsa terjun dari bangunan Kondominium di jalan Raja Chulan. Mangsa dipercayai terjatuh dari tingkat 32 ke tingkat 27.

Setelah diperiksa, mangsa mengalami kecederaan pada bahagian kepala, bahu dan dipercayai mengalami kecederaan tulang belakang( ? # spinal injury ).Kes dibantu oleh anggota PDRM Dang Wangi. Mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur bagi mendapatkan rawatan lanjut.

#mers999
#BSMM
#PDRM
... See MoreSee Less

1 month ago

Malaysian Red Crescent launches Youth as Agents Behavioural Change (YABC) programme at the recent 1st International Youth Enlightenment Camp in Sibu, Sarawak. YABC focuses on youth to challenge their preconceived ideas, perception, attitudes and behaviour towards social issues. The methodology uses a hearts to minds approach to affect change in youth themselves first and to inspire others to change in a positive way by addressing several key interpersonal skills and thematic issues such as critical thinking, dropping bias, empathy, non-violent communication, social inclusion, collaborative negotiation, intercultural dialogue, non-discrimination and respect for diversity and many more.

#everywhereforeveryone
#yabc
#rcrcyouth
... See MoreSee Less